kontakt@zajedno-moramo.rs

Ima li pilota u ovom nesrećnom avionu!?

Nemoguće je progovoriti  o tragičnim događajima u šabačkom porodilištu koja su uznemirila celu Srbiju, a da ne iskažemo duboko saosećanje sa porodicom Jevremović koju je umesto najveće radosti sačekala ovakva tragedija. Gubitak bebe posle normalne trudnoće u građanima budi veliku bol, ali i veliki strah. Sa koliko poverenja odlazimo u bolnicu? Javnost sa pravom traži odgovore na pitanja koja se sama nameću:

  1. Kako je moguće da novorođenče bude od stručnog tima ocenjeno ocenom 9, a da se nekoliko sati kasnije dogodi smrtni ishod?
  2. Kako je moguće da su lekari konstatovali probleme u disanju bebe tokom podoja, kada do podoja nije ni došlo jer majka nije ni videla bebu?
  3. Kakvo je poverenje u naš zdravstveni sistem samih porodilja, koje najčešće odmah nakon utvrđivanja trudnoće angažuju, i naravno plaćaju privatnog lekara? Zašto ono, što smo već svi platili, plaćamo ponovo?
  4. Da li je proverljiva stručnost medicinskog osoblja koje donosi diplome sa, nama do sada, nepoznatih obrazovnih institucija? Da li smo svesni koliku cenu plaćamo što smo olako prihvatili da iza diplome ne mora uvek da stoji znanje i veština?

Pre samo par meseci, bili smo svedoci nemilih događaja u Gerontološkom centru Šabac gde su naši najstariji sugrađani imali grejanje u grejnoj sezoni od 7 do 9, i od 17 do 19 časova. Pa su još bili i fizički kažnjavani ukoliko su odbijali da se okupaju zbog hladnih prostorija. A znamo i kako su stavično stradali od kovida.

Da li je u pitanju slučajnost ili neodgovornost? Treba li da se pomirimo sa riskantnim rođenjima i neizvesnom starosti? Da li je ovo samo u Šapcu ili u celoj Srbiji? Da nas nakon nadzora u šabačkom porodilištu ne sačeka saopštenje slično onom iz rudnika “Soko” da niko nije kriv za smrt rudara i pored činjenice da rudnik nema dozvolu za rad već punih 14 meseci? Jedino je sigurno da nas stalno ima sve manje i manje. U poslednjih deset godina, broj stanovnika našeg grada se smanjio za blizu deset hiljada. Napuštaju nas najbolji među nama. Znate li zašto? Pa između ostalog i zato što spremačica u recimo Sloveniji ima istu platu kao i lekar specijalista u Srbiji. Do boljeg i sigurnijeg života za sve nas može samo promenom nakaradnog autoritarnog sistema. Da se ne lažemo da je sve baš kako treba, nego da vidimo istinu koja će nas naterati da popravljamo budućnost i to najpre za one, koje najviše volimo. Da ne dozvolimo da budemo budale, jer je već dugo prisutna želja, da nas naprave budalom!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content