kontakt@zajedno-moramo.rs

Aleksandar Jovanović Ćuta: Moramo da sačuvamo naše reke

Čiste i nezagađene pripadaju svakome od nas. Umesto da se divimo bogatstvu reka i planinskih potoka koje imamo, Međunarodni dan reka dočekujemo u grčevitoj borbi za njihovo očuvanje i uz kupovinu flaširane vode.

Nesposobna i halapljiva vlast rasprodaje naše reke, gradi mini hidroelektrane, dozvoljava vađanje peska, ispuštanje otpadnih voda, stvaranje deponija, a pod njihovim odobrenjem strane kompanije, kao što je Rio Tinto, planiraju da zbog profita zatruju potoke i ostave ih bez bogate flore i faune.

Moramo da sačuvamo naše reke, jer bez njih nema pitke vode, nema plodne zemlje, nema života. U svakom gradu ćemo napraviti pogon za prečišćavanje otpadnih voda, donećemo zakone po kojima će svaka fabrika morati da filtrira i prečišćuje otpadne vode i trajno ćemo zabraniti iskopavanje litijuma i bora, čije iskopavanje dovodi do trovanja zemlje i vode.

Umesto toksičnih rudnika u Jadru, sačuvaćemo basen pijaće vode najvišeg kvaliteta i obezbediti celoj Vojvodini zdravu vodu za piće.

Kao što smo sačuvali reke u kojima smo prohodali i na Staroj planini, tako ćemo odbraniti svaki izvor i potok. To je naše prirodno bogatstvo, na koje svi imamo pravo i koje MORAMO čuvati, ako želimo zdravu budućnost.

Moramo, ZAJEDNO i drugačije!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content