kontakt@zajedno-moramo.rs

Građani su na ekološkim protestima već rekli šta misle o Rio Tintu

Izjava američkog amabasadora u Beogradu da Rio Tinto nije samo običan rudarski projekat izazvala je brojne reakcije, s obzirom da je Vlada, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, stopirala projekat „Rio Tinto“ 20. januara 2022. godine.

Podsećamo da su građani na najvećim ekološkim protestima u Srbiji rekli šta misle o ovom opasnom projektu. Da je ovo loš projekat potvrdili su i brojni stručnjaci, kao i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Građanima Srbije nisu potrebni Rio Tinto i zagađenje već čiste vode Jadra i Mačve. Voda je već sada izuzeto vredan resurs, a usled klimatskih promena njena vrednost i potreba za njom će biti sve veće. Ispod Mačve se nalazi podzemno jezero pijaće vode najvišeg kvaliteta, kojom bi uz realizaciju projekta regionalnog vodovoda mogli da se snabdevaju i veliki vojvođanski gradovi koji već nemaju pijaću vodu ili će polako ostajati bez nje kao što su Zrenjanin i Novi Sad.

O svim prirodnim resursima naše zemlje i njihovom održavanju i unapređenju odlučivaće isključivo građani Srbije, a ne Aleksandar Vučić i private kompanije.

Go To Top
Skip to content