kontakt@zajedno-moramo.rs

Godinu dana od potpisivanja Deklaracije o 100 godina mira na Balkanu

Pre tačno godinu dana, stranka Zajedno i druge zelene stranke zapadnog Balkana potpisale su u Sarajevu „Deklaraciju o 100 godina mira na Balkanu“. Podstaknuti temeljnim vrednostima
slobode, ljudskih prava, pomirenja, zelene tranzicije i saradnje, obavezali smo se na tesnu saradnju i zajedničku viziju budućnosti našeg regiona. Narodi zapadnog Balkana dele zajedničku
istoriju i kulturu, porodične veze, u velikoj meri i jezik i tržište, kao i pravce razvoja nauke i obrazovanja. Susrećemo se sa istim problemima u vezi sa energetskim snabdevanjem i zagađenjem životne sredine, ali i korumpiranim političkim elitama.

Svesni smo činjenice da sadašnji politički lideri naših zemalja pokazuju otvorene autokratske tendencije i međusobno su povezani kriminalnim i lukrativnim radnjama, što je postepeno dovelo do ogromne ekonomske segregacije, tj. siromašenja najvećeg dela stanovništva, nasuprot bogaćenju pojedinaca bliskih vlastima. Dodatno, naš region suočava se sa poraznim demografskim trendovima i realnom opasnošću od nestanka sa ovih prostora. Razumemo da se vladavine u balkanskim državama zasnivaju na neprekinutom raspirivanju mržnje među našim narodima, dok se istovremeno dešava proces smanjenja prava i dostojanstva građana.

Odlučni smo u nameri da se ovom stanju odupremo. Nasuprot balkanskoj mreži kriminala i korupcije osnovanoj kroz veze vrhova vlasti, formirali smo „Zelenu mrežu zapadnog Balkana“
za uspostavljanje saradnje u svakoj sferi društva i jačanje „balkanskog identiteta“ iznad etničkih pripadnosti. Smatramo da međusobnim jačanjem kroz sinergiju zajedništva možemo ubrzati naš zajednički put u Evropsku uniju. Balkan možemo učiniti regijom u kojoj se mirno i udobno živi i iz koje mladi neće odlaziti. Podršku za naše delovanje dobili smo iz Evrope.

Naši konkretni planovi, koje smo nazvali „trajni mir na Balkanu“, odnose se na organizovanje međunarodne konferencije na kojoj bi se istovremeno rešavali problemi između svih država
Zapadnog Balkana, a pod pokroviteljstvom i garancijama EU i zemalja Kvinte. Sistem kolektivne bezbednosti, jedinstveni ekonomski prostor, ali i kulturni i obrazovni region, jesu način za eliminaciju tenzija i obnavljanje poverenja i saradnje.

Tokom godinu dana intenzivno smo radili na zajedničkim politikama i uskoro planiramo da strategiju i konkretne ciljeve podelimo sa javnošću. Od svojih kolega iz susednih država dobili smo veliku podršku u borbi protiv nasilja koje je preplavilo Srbiju. Razmenili smo brojna iskustva u manipulacijama izbornim procesom, koje su nažalost obeležje čitavog regiona i opasnost za demokratski proces u svakoj od naših država. Uz pomoć naših saboraca olakšani su nam kontakti sa evropskim poslanicama i nacionalnim parlamentima EU gde pronalazimo saveznike u borbi za demokratiju.

Princip ujedinjavanja, nasuprot rasturanju i podelama, primenili smo i tokom pravljenja jedinstvene izborne liste – Srbija protiv nasilja. Vodeći se javnim i opštim interesom u borbi za normalnost života u Srbiji, umesto ličnih i partijskih interesa, stranka Zajedno dala je ogroman doprinos formiranju jednog opozicionog fronta na decembarskim izborima. Verujemo da je to jedini pravi put za uspešnu borbu protiv mafijaškog vladajućeg režima.

Uvereni smo da se unutrašnji politički procesi moraju odvijati istovremeno sa regionalnim kako bi bili održivi na duže staze. Demokratski principi i poštovanje ljudskog dostojanstva unutar svakog društva, preduslovi su za dostizanje cilja da Zapadni Balkan bude prostor u kom se zajedno radi, školuje, putuje i posluje. Očekujemo da će i socijademokrate, liberali i konzervativci pratiti našu incijativu. Dvadeset miliona ljudi na ovom prostoru zaslužuje ovakvu normalnost života.

Go To Top
Skip to content