kontakt@zajedno-moramo.rs

Ekološki ustanak-Zajedno: Sprovesti monitoring zagađenja u Surdulici

Organizacija Ekološki ustanak – Zajedno, koalicija Moramo, apelovala je da Ministarstvo zaštite životne sredine hitno sprovede dogovoreni integralni monitoring vode, zemljišta i vazduh u Surdulici.

Kako se navodi, proteklih dana ponovo stižu prjave građana Surdulice i video snimci gustog sivog dima iz fabričkog dimnjaka „Knaufa“.

Više puta je ukazivano na opasnosti koje dolaze od proizvodnje kamene vune pri kojoj se koristi šljaka i formaldehidna smola. Ljudi se boje za svoje zdravlje i svoj život, imajući stalno pred očima porodice u kojima je veći broj članova različite generacije oboleo od najtežih bolesti, ukazuje se u saopštenju.

Podseća se da je 6. septembra na sastanku u u Agenciji za zaštitu životne sredine prihvaćeno da se organizuje integralni monitoring zagađenja vode, zemljišta i vazduha, kako bi građani Surdulice najzad dobili potvrdu (ili opovrgavanje) svojih slutnji.

Od tada je prošlo mesec dana, a iz Agencije dolazi samo ćutanje, navodi se u saopštenju i dodaje da su se aktivisti Ekološkog ustanka obratili i opštini Surdulica, iz koje dolazi informacija da nema dovoljno novca za monitoring vazduha koji je u skladu sa standardnom metodologijom.

Istovremeno se opštinski program monitoringa kvaliteta vazduha, koji je odobrilo resorno ministarstvo ne sprovodi, bez posledica po prekršioce, navodi se u saopštenju, uz napomenu da se čeka i odgovor na mejl poslat Ministarstvu pre sedam dana, kojim se traži sastanak povodom problema u Surdulici.

Izvor: N1

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content