kontakt@zajedno-moramo.rs

Članovi stranke Zajedno doprinose borbi ugroženih radnica i radnika

Nakon što je nedavno do javnosti došla informacija da je radnica kompanije Leoni iz Kraljeva Danka Ranković preminula nakon što je nekoliko dana ranije, kako svedoče njene kolege, kolabirala na poslu Ekološkom ustanku su se javili radnici iz ove fabrike sa svedočenjima o izuzetno teškim uslovima rada u postrojenjima ove kompanije.

Da li je smrt Danke Ranković direktna posledica premora na poslu ostaje nadležnim organima da utvrde, međutim sva svedočenja koja smo mogli da vidimo govore da su radni uslovi u fabrici Leoni izuzetno loši. Prema saznanjima autonomne organizacije Ekološkog ustanka, zaposleni rade prekovremeno, a mere zaštite na radu nisu adekvatne i blagovremeno obezbeđene i dostupne svim radnicima. Postoji osnovana sumnja da poslodavac dodatno zloupotrebljava zakonske mogućnosti pa je u svojim prostorijama organizovao ambulantu koja pregleda radnike koji se požale na premor ili koji kolabriraju na fabričkoj traci i zatim ih vraća na rad iako postoje sumnje da njihovo zdravstveno stanje to zapravo ne dozvoljava.

Oni koji žive od svog rada u Srbiji su uplašeni da ne izugbe i ono malo novca koji zarađuju kod bahatih poslodavaca pa se tako i ne usuđuju da prijave probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju. Zakon o radu koji favorizuje poslodavce, a od radnika pravi robove, i institucije koje skreću pogled od problema sa kojima se suočavaju ljudi koji žive od svog rada u Srbiji stvorili su ovu situaciju i zato će sve organizacije u sklopu stranke Zajedno doprineti borbi radnika za poboljšanje radnih uslova u njihovom preduzeću.

Članovi stranke Zajedno će pomoći radnicima tako što će iskoristiti svoje građansko pravo i nadležnim institucijama prijavljivati probleme o kojima nas radnici obaveštavaju a koje sami svojim imenom i prezimenom ne smeju da prijave usled straha od gubitka posla.
Pozivamo i druge radnike i radnice da nas obaveste o problemima sa kojima se suočavaju na radnom mestu kako bismo im pomogli u vršenju pritiska na institucije koje su dužne da reaguju.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content