kontakt@zajedno-moramo.rs

Bjelica: Predlažemo online biblioteku besplatnih digitalnih udžbenika

Pred početak nove školske godine, član stranke Zajedno, dr Milan Bjelica, profesor Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, izneo je predloge o mogućnostima upotrebe savremenih tehnologija u nastavi i omogućavanja realno besplatnog obrazovanja za sve đake.

Оsnovno obrazovanje je obavezno, a obrazovna delatnost je od javnog interesa. Država stoga donosi nastavne planove i programe, gradi škole, oprema ih i održava, pokriva njihove troškove za struju, vodu i grejanje. Država plaća i nastavnike koji u tim školama drže nastavu.

Ako je osnovno obrazovanje obavezno, onda za svakog đaka u državnim školama treba da bude i besplatno; pošto se već finansira iz javnih fondova, zašto informacioni sadržaji namenjeni nastavi ne bi bili javno i slobodno dostupni u digitalnom obliku, koji se upotrebom ne troši i u koji se investira samo jednom?

Predlažemo da država putem nadležnog ministarstva formira online biblioteku besplatnih digitalnih udžbenika, koji će u potpunosti pokrivati osnovno obrazovanje. Roditelji i učenici moći će da im slobodno pristupe, preuzmu ih i sačuvaju na mobilnim telefonima i računarima; moći će i da ih odštampaju i koriste za praćenje nastave. Izdavači će moći da tržištu ponude odštampane ove ili neke druge udžbenike – npr. za dodatnu nastavu, takmičenja i sl.

Šta se dešava s televizijskim časovima koji su emitovani kao podrška nastavi na daljinu tokom korona-krize? Zašto i oni ne bi bili javno dostupni preko sajta ministarstva? Bila bi to pomoć učenicima koji su iz bilo kog razloga izostali s nastave, ili žele da utvrde gradivo, kao i mladim nastavnicima u pripremi predavanja; za potonje bi to bili ugledni primerci časova. Vremenom bi se uz snimljena predavanja dodavali snimci eksperimenata, eksponata, predela i slični sadržaji koji bi ih obogatili. Krajnji rezultat bili bi video udžbenici, nalik na nekadašnji školski program, sada sređeni po nastavnim jedinicama i dostupni na jednom mestu, kada i kome za tim postoji potreba.

Go To Top
Skip to content