kontakt@zajedno-moramo.rs

BIRODI će nadgledati prve predizbore za gradonačelnika

Danas je u prostorijama stranke Zajedno potpisan sporazum o saradnji između Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) i stranke Zajedno o vršenju nadzora nad prvim srpskim predizborima.

Potpisivanju su prisustvovali Zoran Gavrlović, direktor BIRODI-ja i kopredsednici stranke Zajedno Nebojša Zelenović i prof. Biljana Stojković.

Govoreći o predizborima, Gavrilović je rekao da je ideja predizbora potrebna našoj mladoj demokratiji i da političke stranke imaju svoje ideje, a građani ostaju po strani.

,,Ideja je nadzor, sa komisijom, ali mi ćemo sa strane društva pratiti proces i nadgledati celokupne predizbore kroz podatke prikupljene iz anketa, intervjua i praveći sociološko istraživanje o tomečime se može doprineti, odnosno koje su moguće inovacije za naredne procese”, naveo je Gavrilović.

Takođe, dodao je i da u Srbiji ne postoje izbori, već aklimacije.

,,Dolazak do kandidata i prioriteta mora nastati u procesu dijaloga. Mi ovo radimo na volonterskoj bazi. Mislim da je ovo pokušaj da se u Srbiji pojača glas građana i učesnika u procesu. Mnogi se pozivaju na mađarski model, ali nisam video ni jednu studiju o tom modelu! Bitno je pričati o tome i o predizborima uopšte”, nastavio je direktor BIRODI-ja.

Našim strankama se manje veruje nego NVO i naše stranke moraju da ojačaju integritet unutar svojih struktura, zaključio je Gavrilović i dodao da je ovaj u proces u stvari repolitizacija društva.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.
Go To Top
Skip to content