kontakt@zajedno-moramo.rs

Baković Jadžić: Moramo hitno vratiti ideju da škole stvaraju solidarne ljude

Sindikat zaposlenih u Šestoj beogradskoj gimnaziji, nastavnici i roditelji učenika su danas organizovali protest ispred ove škole kako bi još jednom zatražili smenu direktora protiv čije samovolje se bore duže vreme. Podršku im je pružio i odbornik u Skupštini grada Beograda koalicije Moramo, Miloš Baković Jadžić.

„Ne radi se ovde samo o smeni jednog čoveka. Mnogi primeri iz sektora prosvete govore nam da je potrebno zastati i preispitati čitav obrazovni sistem. Naravno da radnicima i radnicama u prosveti treba radikalno poboljšati radne i materijalne uslove – za to se borimo godinama, zajedno sa sindikatima i strukovnim udruženjima. Ali našem društvu je potrebno novo preispitivanje svrhe obrazovno-prosvetnog sistema, kao i njegove organizacije“, rekao je Baković Jadžić.

On se zapitao kako smo došli do toga da je reč vladajućih partija teža od reči samih zaposlenih kada se radi o rukovođenju školskim upravama i savetima?

„Veliki broj zaposlenih mora da radi više poslova kako bi skrpio kraj s krajem i nema mogućnosti da promisli i javno iskaže šta sve nije u redu sa samim školskim sistemom decenijama unazad? Mi moramo hitno vratiti ideju da škole stvaraju solidne i solidarne ljude koji rade za dobrobit bližnjih ali i celog društva, a ne naraštaje takmičarski nastrojenih individua koje se laktaju zarad prestiža ili bolje nadnice na tržištu“, kaže Baković Jadžić.

Gradski odbornik kaže da je svima jasno da bez pritiska naroda ovaj režim samoinicijativno ne rešava gotovo nijedan problem.

„Tako je tek usled revolta roditelja, a nakon majskih tragedija, naknadno smenjena direktorka OŠ „Đura Jakšić“. Nadam se da ćemo sličan ishod videti i u slučaju direktora Šeste beogradske gimnazije“, zaključio je Baković Jadžić.

Go To Top
Skip to content