Radništvo

Građani će živeti dostojanstveno od svog rada

Izdvojeno iz programa

Izgradićemo državu solidarnosti, izmeniti Zakon o radu, a radnicima ćemo vratiti dostojanstvo i njihova prava – pravo na zaradu od koje će moći pristojno da žive, pravo na dobre uslove rada, pravo na sindikalno organizovanje… Svaki radnik i svaki građanin imaće jednak pristup državi, kao što ima investitor. Subvencionisaćemo domaće privrednike i čistu i održivu privredu, koja neće eksploatisati radnike i zagađivati životnu sredinu. Uz platu za život, uz poštovanje svih radničkih prava iz Srbije neće odlaziti ljudi.

Imamo plan kako da svaki građanin živi dobro i dostojanstveno od svog rada. Taj plan zove se plata za život. Plata za život mora da pokrije troškove života tročlane porodice – kvalitetnu i zdravu hranu, odeću, stanovanje, račune, prevoz, obrazovanje, troškove za higijenu, slobodno vreme, kulturu i odmor.

Plata za život je univerzalno ljudsko pravo definisano dokumentima Ujedinjenih nacija i Srbija mora aktivno raditi na ispunjenju ovog prava svim radnicama i radnicima.

Novim Zakonom o radu vratićemo prava zaposlenih na dostojanstven rad, radnici će imati pravo na sindikalno organizovanje, znaće se tačno radno vreme, a od svog rada moći će pristojno da žive, kako se živi u svim razvijenim zemljama.

Ključne poruke

Radnicima ćemo vratiti prava i dostojanstvo

Izmenićemo Zakon o radu

Obezbedićemo platu za pristojan život