Zaštita životne sredine

Sačuvaćemo naše prirodne resurse i životnu sredinu

Izdvojeno iz programa

U parlamentu ćemo biti istrajni u donošenju Zakona o zabrani iskopavanja litijuma na teritoriji čitave Srbije. Rudarenje će se odvijati uz strogu kontrolu i visoke standarde, kao i u čitavom zapadnom svetu i tako sačuvati plodnu zemlju.

Voda je resurs budućnsti i već sada vredi više od litijuma i ruda koje se kopaju i prerađuju prljavim i zastarelim tehnologijama. U podzemnim prirodnim spremištima Zapadne Srbije, tačnije Jadra i Mačve, ima dovoljno pijaće vode najvišeg kvaliteta, da se napoji cela Vojvodina. I te vode, takvog kvaliteta, ima svakoda dana, cele godine, 4,1 tona/sekundi. Zrenjaninu, npr. treba 300 litara/sekundi. Dakle, za 14 gradova kao što je Zrenjanin. Izgradićemo regionalne vodovode, kako bi čitava Vojvodina, ali i svaka kuća u Srbiji imala pijaću vodu.

Umesto bušotina, kamenoloma i jalovišta na svakom koraku Srbija će imati regione zdrave hrane.

Sprovešćemo energetsku tranziciju, smanjiti energetsko siromaštvo i zavisnost od uglja koji je veliki zagađivač, ulagaćemo u čiste i obnovljive izvore energije – solar i vetar. Izolovaćemo svaku kuću i svaku zgradu u Srbiji i pomoći građanima da zamene individualna ložišta, tako ćemo trošiti manje energije i drastično ćemo smanjiti zagađenje vazduha, pogotovo u gradovima koji su sada kritični.

Uz pristup evropskim fondovima, izgradićemo najmodernije prečistače otpadnih voda širom Srbije.

Srbija će biti pokretač zelenog talasa u regionu!

Ključne poruke

Zabranićemo iskopavanje litijuma na teritoriji Srbije

Rudarenje će se odvijati bezbedno po životnu sredinu i zdravlje ljudi

Voda je resurs budućnosti! Svaka kuća u Srbiji imaće pijaću vodu

Sprovešćemo energetsku tranziciju i smanjiti zagađenje

Prečistači otpadnih voda biće izgrađeni širom Srbije